torstai 3. syyskuuta 2020

Lyttylän Pirunpesä ja elokuisen yön viettoa


Syksy on jo ihan tuossa tuokiossa vaikka vielä on kelit olleet aikalailla kesäisen lämpimiä. Vietettiin kamun kanssa Suomen Luonnonpäivää missäs muuallakaan kuin  metsässä ja meren äärellä. 

Alunperin oli tarkoitus viettää viikonloppua "Viidentähden hotellissa" metsän keskellä. Päädyimme kuitenkin omatoimiseen majoitusviikonloppuun.  Suomen Luonnonpäivän kunniaksi me lähdimme pienelle retkelle tutustumaan erääseen lähiseudun  luonnonmuistomerkkiin.

Lyttylän Pirunpesä on maantieltä vain kilsan päässä, silti en sinne koskaan ole eksynyt. Polun alkua ei ole merkattu joten pitää tietää sellaisen olemassaolo löytääkseen paikan. Facebookiin on perustettu ryhmä nimeltään ”Satakunnan luontoliikkujat” jonka nimikin kertoo millaisesta ryhmästä on kyse. Sieltä ollaan bongattu vinkkiä moneen muuhunkin luontokohteeseen.




Koska kohde oli meille molemmille uusi ehdittiin jo funtsia kannattiko näin lyhyelle reissulle edes lähteä. Otettiin eväät mukaan niin saataisiin ainakin kuksakaffeet luonnossa. Kun päästiin lohkareiden luo niin näky oli kyllä mahtava. Vaarallisen ja muutenkin arveluttavien näköisten kolojen ja kivien ja onkaloiden tutkiminen olikin ihan hauskaa. Uskaltauduttiin jopa joihinkin luoliin laskeutua. Sopivan turvallisessa kohdassa pidettiin evästauko. Meillä meni kohteessa pitkälti toista tuntia. Mielenkiintoisia koloja. Siellä riittää tutkittavaa useammankin retken kohteeksi. Ei todellakaan pienten lasten tai huonojalkaisten paikka.




"Pirunpesä on siirtolohkare, joka on kulkeutunut paikalleen Lyttylän metsään jääkauden aikana. Lohkare on hajonnut ja siitä on muodostunut laajalle alueelle pieniä luolia ja kivikasoja.

Röykkiön ylin huippu ylettyy arviolta kymmenen metrin korkeuteen. Pirunpesä on uusimpien mittauksien mukaan Suomen kolmanneksi pisin luolasto. Pituutta sillä on jopa 70 metriä.

Pirunpesän nimi mainitaan jo 150 vuotta vanhoissa kartoissa. Paikka on saanut nimensä, kun entisaikojen ihmiset eivät osanneet selittää, mistä mokoma kivi luolineen on paikalle eksynyt. Paremman selityksen puuttuessa he luulivat, että maahiset ja peikot ovat rakentaneet itselleen asuinsijoja ja niinpä he nimittivät tämänkin paikan Pirunpesäksi." 

Kuvaus löytyi täältä : https://retkipaikka.fi/ 




Reissun jälkeen suuntasimme Reposaareen mökkeilemään. Mukana oli makuupussit sillä tarkoitus oli nukkua yö ulkona. Teimme makuupaikan laavuun ja aamulla oltiin oikein tyytyväisiä. Sanoinkuvaamattoman rauhallinen ja hiljainen elokuun yö. Ei hiiskahdustakaan, ei itikoita eikä lintujen tai muidenkaan otusten rapinaa. Ihan taianomaista. Olimme saaressa ja merikin oli aivan tyyni. Kuuntelin nimittäin vähän väliä sillä vanhan kroppa kärsi kovasta alustasta, olisi edes tyynyt pitänyt olla pieluksena. Mutta kaikenkaikkiaan hieno kokemus jota monasti on suunniteltu mutta nyt toteutettiin sillä olihan #nukuyöulkona.


Sijoitin muuten viimetipassa Tokmannin "vaeltaja" merkkiseen makuupussiin, 12 euroa. Hyvä ostos, ainakin tällä kertaa tarkeni oikein hyvin. Lämpötila yöllä  taisi olla yli 10 astetta joten ei muutenkaan ollut kylmä yö. Ainakaan siellä makuupussissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti